DataPolarna i Skellefteå AB

MoistPal – framtidens fuktkvotsmätare snart klar för lansering

I samband med Ligna i maj kommer vi att visa vår senaste produkt – fuktkvotsmätaren MoistPal. Historien bakom utvecklandet av den är ganska lång men intressant – och ganska typisk för hur vi på DataPolarna arbetar.

Idén kom från en kund

Initiativet till MoistPal kom egentligen från en av våra kunder, Martinsons i Bygdsiljum, söder om Skellefteå. Där hade man ett önskemål om att truckförarna skulle kunna förses med fuktkvotsmätare och ”slå stift” för att kolla fuktkvoter. Tanken vara att mätarna skulle kunna signalera olika fuktkvoter med hjälp av tre olika färger – röd, gul och grön – där rött sken skulle indikera att man måste kolla mer noggrant genom att ”slå fler stift”.

- Vi tog idén med oss och i samband med Ligna 2011 besökte jag alla tillverkare av fuktkvotsmätare för att kolla om det redan fanns något liknande på marknaden eller om  någon var intresserad av att tillverka en sådan, säger Anders Marklund, vd på DataPolarna.

Ingen hade någon fuktkvotsmätare som klarade dessa krav och inte heller någon aning om hur man skulle koppla ihop den med en dator. Då insåg vi ganska snabbt att vi måste ta tag i detta själva. Tankearbetet startades ganska omgående, men utvecklingsarbetet tog ett ordentligt steg framåt i samband med nästa Ligna-mässa, när vi besökte IUC Norrbotten och berättade om vårt projekt.

- De tyckte att vi skulle kontakta IUC Västerbotten, eftersom man via dem kunde få tillgång till en så kallad innovationscheck, som till en del skulle kunna bekosta utvecklingsarbetet. I samma veva fick vi via en kontakt i sågverksbranschen tips på ett företag i Skellefteå, som var mycket duktiga på att ta fram prototyper på nya produktidéer.

Actegra, som företaget heter, visade ett stort intresse och tyckte att idén verkade klart intressant och klarade också att ta fram prototypen inom kostnadsramen för innovationschecken. Direkt efter semestern drog de igång arbetet med att ta fram en fullt körbar prototyp av fuktkvotsmätaren och senare under hösten fanns den framme.

Stort intresse bland branschfolket

Samtidigt jobbade DataPolarna med att utveckla produkten så att den via Bluetoothtekniken och en mobilapplikation skulle kunna bli en molntjänst och därigenom kopplas till webben.

- Vi jobbade vidare med vår webblösning och även en app och i samband med SawTech 2014 visade vi upp vår prototyp, som direkt rönte ett mycket stort intresse från branschfolket, vilket kändes mycket inspirerande och kul, berättar Anders Marklund.

Parallellt hade DataPolarna kontinuerlig kontakt med torkskötare och branschexpertis, och framförallt ett mycket givande samarbete med Norra Timbers såg i Kåge. Deras stora intresse för produkten och närheten var en bra lösning i arbetet att göra produkten fullt klar.

Urban Holm, torkskötare vid Kåge Såg är mycket positiv till MoistPal så här långt.

- Det känns oerhört roligt att få vara en del av utvecklingen av den här nya fuktkvotsmätaren. Vi har nu använt den under ett antal veckor och den har fungerat mycket bra. Framförallt ger den mycket stabilare värden än den vi tidigare använt. När vi använde den gamla mätaren fluktuerade värdena ibland ganska ordentligt, vilket gjorde att man aldrig riktigt var säker på att den visade rätt. Det problemet slipper vi nu och dessutom går allt så mycket snabbare, eftersom vi får alla värden direkt i datorn. Där kommer vi att spara mycket tid i framtiden, menar Urban Holm.

Nollserien testas i vår

Sedan april i år har vi framme en nollserie som testats i produktionsmiljö dels på Norra Timbers Kåge Såg, men även hos Martinsons och i Valåsen. Nu visar vi den på Ligna och efter sommaren kommaren kommer vi att lansera den fullt ut.

Ytterligare två lokala företag har funnits med i utvecklingsarbetet. Techsam i Robertsfors har ansvarat för utvecklingen av den elektroniska delen och Vetab i Skellefteå gör hammaren och hammarhuvudena.

Vetabs vd Örjan Delborn berättar om samarbetet:

- Vi har ju varit med i utvecklingsfasen av produkten tillsammans med Anders Marklund på DataPolarna och främst koncentrerat oss på att hitta lämpliga material med hög kvalitet, för att i slutändan få en produkt som ska hålla och fungera bra. Framförallt har vi jobbat med hammaren och hammarhuvudet, som vi nu känner kommer att fungera på ett funktionellt sätt för användarna.

Anders Marklund säger att utvecklingsarbetet inte bara ”gått som på räls”.

- Vi har fått sortera bort en hel del idéer på vägen av produktionstekniska skäl, vilket försenat arbetet en del. Vi har även haft svårt att i vissa fall hitta underleverantörer, bl a har vi förkastat en mängd varianter av stift som inte fungerat så bra. Vi trodde att vi hade framme en färdig hammare i samband med SawTech i fjol, men vi fick göra en del ändringar i den yttersta delen, med ett integrerat temperaturstift, som ingen annan konkurrent har. Under industritesterna har vi även stött på en del problem, som vi nu löst. Namnfrågan är också en del som tagit tid.

Mycket snabbare än de andra

Men nu finns fuktkvotsmätaren äntligen nästan klar och vi tycker verkligen att vi nått målen vi ställde upp från början med att användandet av fuktkvotsmätarna ska bli enklare.

- Som det verkar kan tiden halveras i jämförelse med befintliga mätare. Det frigör tid, man kan förbättra mätningarna och mäta dubbelt så ofta. Dokumentationen blir också mycket enklare eftersom allt kan skickas via en molntjänst. MoistPal kommer inte att kräva någon installation och den kommer att levereras komplett med hårdvara och mjukvara i samma paket. Abonnemang medföljer naturligtvis också, avslutar en nöjd Anders Marklund.

Nyheter

2022-06-20

2022-04-13

2021-06-30

2020-09-10

2020-06-15

2020-04-15

2019-10-25

2019-07-04

2019-03-22

2015-11-18

2013-11-01

2013-08-12


Introduktion till DataPolarna

DataPolarna är ett konsultföretag som är inriktade på att utveckla effektiva, kundanpassade och innovativa mjukvarulösningar samt utbildning och projektledning.

Vår styrka ligger främst i att vi har en lång och bred erfarenhet av att analysera behov, utveckla och genomföra såväl stora som små projekt i nära samarbete med kunden.

Läs mer »

Prenumerera på vårt nyhetsbrev